Een simpele tip dat helpt bij overbeharing, haaruitval en acné

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

PCOS gaat gepaard met tal van symptomen. Een daarvan is de mogelijkheid tot overbeharing en/of haaruitval. Niet geliefd, maar vaak voorkomend (ook bij mij).

blog 34 foto

Het hormoon wat direct invloed heeft op je haargroei is testosteron. Het mannelijk hormoon, waar mannen hun baardgroei en kaalheid ook aan te danken hebben.

Vrouwen met PCOS kunnen verhoogde testosteronwaardes hebben. Als je een bloedonderzoek bij de huisarts laat doen, is dat vaak waar op gelet wordt. Echter, PCOS zorgt vaak ook een kleinere hoeveelheid SHBG in het bloed, wat staat voor het Sex Hormone Binding Globolin. Dit hormoon bindt zich normaal gesproken met testosteron, en werkt zo de negatieve effecten van testosteron tegen (zoals overbeharing, haaruitval en acné bij de vrouw). Testosteron is normaal gesproken in het bloed grotendeels (95-98%) inactief doordat het gebonden is aan SHBG en andere bloedeiwitten. Minder SHBG betekent dus meer vrij testosteron in het bloed, met meer activiteit (en nadelige effecten in het geval van PCOS).

Hoewel er nog voldoende ruimte is voor verder onderzoek, wijst de wetenschap(1) nu naar het positieve effect van de zogeheten Lignanen. Lignanen zijn een vorm van fyto-oestrogenen waarvan nog geen negatieve bijwerkingen bekend zijn (in tegenstelling tot het fyto-oestrogeen isoflavonen). Het opnemen van Lignanen door het lichaam neemt in het gehele proces ogenschijnlijk voordelen met zich mee:

  • het verhoogt de SHBG in het bloed waardoor ronddwarrelend testosteron meer hiermee kan binden en de gevolgen ervan verminderen
  • Bij de afbraak van lignanen komt een enzym vrij dat het DHT hormoon verminderd: DHT is de testosteronvorm die kaalheid veroorzaakt
  • Er ontstaat enterolactone, wat oestrogeenwaardes helpt te normaliseren
  • Het verminderd het HSD enzym, dat zorgt voor minder cortisol en daardoor stresslevels doet verminderen
  • Het bevorderd de insulinegevoeligheid en verbeterd de glucosestofwisseling
  • Daarnaast zijn lignanen krachtige anti-oxidanten en ontstekingsremmers, wat ingezet kan worden tegen kanker en werkt het positief op de cholesterolspiegel.

Samengevat: Het verlaagd testosteron, verlaagd oestrogeen en verhoogd de insulinegevoeligheid. Dat is driedubbel winst als het gaat om PCOS!

Nu denk je natuurlijk, waar vind ik zo snel mogelijk die lignanen?

In lijnzaad! Lijnzaad bevat verreweg de meeste lignanen én is gemakkelijk aan recepten toe te voegen. Kies wel voor ongebroken lijnzaad en maal die vervolgens zelf. Malen is noodzakelijk om de lignanen op te kunnen nemen, maar gebroken lijnzaad oxideert snel: als je lijnzaad gebroken koopt is de werking al flink verminderd tegen de tijd dat je het op eet. (kleine bonus: lijnzaad bevat veel goede vetten, wat bijdraagt aan een goede vetzuurbalans).

In de figuur zie je resultaten van het onderzoek genoemd in bron 1 van een vrouw die vier maanden lijnzaad toevoegde aan haar voeding. Hoewel de bewijskracht van dit beperkte onderzoek laag is, creëert het wel speelruimte: de resultaten van dit onderzoek overtreffen andere onderzoeken gericht op het behalen van meer hormoonbalans; die zich meer richtte op het verliezen van vet of het ondergaan van een vetarm dieet.

Hoewel verder onderzoek noodzakelijk is om de resultaten te valideren, is lijnzaad een goedkope en veelbelovende aanvulling op je voedingspatroon. Elke dag tien gram door je smoothie, havermout of granola – et voila.

Bronnen:

  1. The Effect of Flaxseed Supplementation on Hormonal Levels Associated with Polycystic Ovarian Syndrome: A Case Study, Nowak DA1, Snyder DC, Brown AJ, Demark-Wahnefried W., 2007

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Puur
Duurzaam
Verantwoordelijk
Verbonden

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor mijn e-maillijst.

Shopping Basket