Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Het kan je helemaal in beslag nemen.
Je weet wat je moet doen
 Je gaat er volledig voor.
Je voelt je vrij en goed bij wat je doet.
Gaandeweg krijg je steeds meer verbinding met je omgeving.
Je voelt je steeds creatiever en energieker. Je komt op nieuwe ideeën en hebt plezier.

Wat ben je aan het doen?
Je bent aan het spelen.

Blog 27 maslow

Spelen, zoals vroeger?

Spelen is volgens filosoof Johan Huizinga datgene wat zich voordoet als mensen hun primaire behoeften hebben bevredigd en staat daardoor aan de basis van alle cultuur. Cultuur (een geheel van aangeleerde gedragskenmerken, waaraan alle leden van een gemeenschap zich openlijk houden) zou voor een belangrijk deel gevormd worden in het spel, door spelelementen. Cultuur zou zich ontplooien als spel.

 Er zijn wel voorwaarden aan verbonden:

  1. Het spel moet een vrije handeling zijn
  2. Er mag geen direct nut of materieel belang aan zijn verbonden
  3. Het moet ordelijk verlopen.

Huizinga doopte de mens zo’n 100 jaar geleden als ‘spelende mens’: de Homo Ludens.

In de tijd dat Huizinga leefde ervaarde hij echter ook een ‘erosie van het spel’. Hij signaleerde dat mensen en maatschappij verernstigen(ernstig: zonder grapjes, serieus), wat volgens moderne denkers heeft voortgezet naar de huidige tijd. Er wordt meer vorm gegeven aan ‘vals spel’: harde concurrentie, ongezonde competitie. De valsspeler lijkt langzamerhand de hoofdrolspeler te zijn geworden. Ook lijkt er (mede door de toegenomen technologie) steeds meer ruimte te komen voor ‘schijnspel’: alles moet ‘fun’ en vermakelijk zijn (denk bijvoorbeeld aan de oneindige stroom van filmpjes op facebook maar ook de vele vormen van andere platte entertainment die bestaan).

Je zou kunnen zeggen dat deze ‘erosie’ in lijn ligt met de ongezonde ontevredenheid die onder veel mensen in de huidige tijd heerst. Het kan ook een verklaring zijn voor de vele burn-out verschijnselen in de maatschappij. Het verliezen van spel zet dus, eigenlijk, de secundaire behoeftes op de eerste plek, in plaats van de primaire behoeftes. De piramide van Maslov geeft inzicht in deze behoeftes. In mijn beleving vallen alle lagen van de piramide onder de primaire behoeften en luxemiddelen onder de secundaire behoeften.

Het verliezen van het spel leidt dan bijvoorbeeld naar:

  • De target willen halen boven voldoende rust nemen
  • Neerploffen op de bank na een lange werkdag met een pizza in plaats van de tijd nemen gezond te koken
  • Geprikkeld reageren op je partner in plaats van de tijd nemen voor elkaar
  • Het doel halen als prioriteit stellen in plaats van het proces naar het doel toe te omarmen
  • Structureel langer doorwerken om die vakantie te kunnen betalen in plaats van nu voldoende tijd hebben voor ontspanning met je gezin
  • Vergelijken, jezelf niet goed genoeg vinden, in plaats van jezelf waarderen.

Er zijn veel verschillende filosofische stromingen en veel verschillende mensen. Hoewel we natuurlijk niet in hokjes willen denken, kan het wel helpen eens over bovenstaande na te denken.

Want ik kan mij voorstellen dat bij gebrek aan spelelementen in de uitvoering, hoe serieus die uitvoering dan ook is, het plezier of de motivatie snel afneemt. En andersom kunnen spelelementen jouw  pad plezieriger maken en tevredenheid vergroten. Het zou, als het ware, het gevoel van correctheid en het gevoel trouw te blijven aan een goede handelswijze kunnen vergroten.

Ben jij gedreven, serieus, doelgericht?
Vergeet je dan niet te spelen? Let je op de primaire levensbehoeftes?
Om daardoor makkelijker te kunnen ‘zijn’, niet alleen maar bezig te zijn met ‘behalen’ en ‘begeren’?

Terug naar de titel; neem het allemaal niet te serieus.
Natuurlijk kan PCOS een zware last voor je zijn en is het misschien niet echt een onderwerp waarbij je denkt aan ‘spelenderwijs mee leren leven’. Toch denk ik dat daar de oplossing in zit. Zwaar tillen aan PCOS, jezelf slachtoffer voelen en de controle er over willen krijgen, ten kostte van primaire levensbehoeftes uit de piramide van Maslov, verlaagt plezier en rust in je leven en verhoogt stress. En juist dat plezier en die rust zijn essentieel om je klachten te verminderen (1,2,3).

Andersom gezegd, te weinig spelen en te veel stress brengen je verder weg van de oplossing.

Check de piramide eens voor jezelf; welke laag laat jij nog wel eens ondersneeuwen?

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Puur
Duurzaam
Verantwoordelijk
Verbonden

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor mijn e-maillijst.

Shopping Basket