Wat heeft jouw levensvisie met PCOS te maken?

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Een bekende zin voor mensen die bijvoorbeeld Personal Body Plan volgen. Doe wat werkt voor jou. Klinkt misschien simpel, maar kijk eens om je heen – veel mensen doen wat werkt voor een ander. Doen wat de ander adviseert. Waarom? Nou, omdat de ander het adviseert.. Dan zou het vast goed zijn. Die weet het vast beter. Zeker die ander die het zo met volle overtuiging vertelt. Met bij jezelf de onderliggende overtuiging: zelf weet ik niet goed genoeg wat ik moet doen om verder te komen.

En dat kan zo zijn, de ander kan weldegelijk beter inzicht of meer passende informatie hebben. De ander kan je zeker helpen. Maar in deze blog wil ik ingaan op een aandachtspunt hierbij, gerelateerd aan de volgende uitspraak  waar ik laatst over las: ‘Inzichten worden oogkleppen zodra je ze gaat verwarren met de uiteindelijke werkelijkheid.’

blog 24 visie

Een inzicht voor jou hoeft geen inzicht voor een ander te zijn. Jouw werkelijkheid hoeft niet voor een ander te werken.

En het is heel menselijk om vanuit je eigen waarheid te spreken in plaats van uit de uiteindelijke werkelijkheid – dat kan ook simpelweg niet. Wat is nu de uiteindelijke werkelijkheid? Wanneer weet je dat en wie bepaald dat?

Je ziet het overal om je heen en je doet het zelf ook. Het lijkt fijn adviezen van anderen te volgen, zeker als de werkelijkheid van de ander overeenkomt met die van jou of als het je kan helpen met jouw probleem.

Echter: het is niet waar. Als in: niet dé waarheid.

In de huidige tijd barst het van de adviezen, methodes en gedeelde ervaringen. Mensen krijgen sneller en makkelijker dan ooit toegang hun waarheid te delen (op bijvoorbeeld social media). In combinatie met de menselijke neiging die waarheid als een verworfdheid te zien, een analyse, een feit, komt dat overtuigend over, toch?

Een werkelijkheid, inzicht of overtuiging kan je helpen. Als jij je er goed bij voelt en je merkt dat het jou en je omgeving helpt, is dat mooi.
Het kan echter ook tegenwerken; als je nu in een situatie zit met omstandigheden en kenmerken die je niet bevallen, werkt jouw werkelijkheid, jouw waarheid, niet voldoende voor jou.

Nogmaals, let op: inzichten worden oogkleppen zodra je ze gaat verwarren met de uiteindelijke werkelijkheid. Jouw waarheid is niet algemeen geldend en zeker niet in alle situaties.
Het kan zelfs zijn dat een overtuiging je jaren geholpen heeft, een comfortabel gevoel heeft gegeven en je tevreden heeft gesteld – maar dat dit ineens veranderd. Je loopt vast in jouw werkelijkheid. Je bent oogkleppen gaan dragen.

Oogkleppen belemmeren je zicht
Oogkleppen versmallen je visie
Oogkleppen weerhouden om breder te kunnen kijken.

Je oogkleppen afzetten is een goed begin, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Dit betekend dat je jouw overtuiging moet loslaten. En tja, het is niet voor niets je overtuiging.

Hoe doe je dat?

Start met het kijken naar jouw visie. Jouw levensvisie, jouw visie op de wereld. In mijn beleving ligt hier de start van het loskomen van een niet-helpende werkelijkheid met vastgeroeste overtuigingen en schijnbare inzichten. Zoom uit je persoonlijke huidige situatie en kijk naar het grotere plaatje. Hoe zie jij je leven? Wat vind jij belangrijk?

Het helpt om hierbij input te krijgen – anders kan je alleen een visie vormen die beïnvloed is met jouw niet werkende situatie nu. Input vanuit podcasts, boeken, documentaires over onderwerpen die jou aangaan, mensen die jou inspireren of die al dáár zijn waar jij wilt komen.

Maar let wel; ook dit is vanuit de inzichten van een ander persoon gevormd.  Het is niet per sé waar, het helpt jou wel verder te leren kijken. Of je het vervolgens eigen maakt, of het daadwerkelijk jouw inzicht vergroot, is vervolgens jouw keuze.

Het belang van visievorming; zonder helpende eigen visie en helpende, mogelijke waarheden die hierbij horen, kom je niet waar je wilt zijn. De visie van een ander volgen, kan korte termijn iets opleveren maar lange termijn niets veranderen.

Het doel is niet je visie gelijk paraat en af te hebben, want hopelijk haal je dat nooit. Hopelijk blijft dit in beweging. Het gaat om het proces waarin je stap voor stap ontrafelt wat jou verder helpt. Want elk stapje hierin laat je al snel veel beter voelen, je neemt namelijk de verantwoordelijkheid. Je bent in beweging, je bent aan het ontwikkelen. Elke dag een stapje en geen wonderen verwachten is de key – geduld dus J

Wat dit met PCOS te maken heeft? Eigenlijk alles. Leren leven met PCOS betekend een werkelijkheid vormen die helpt om klachten te verminderen. Je kan hierin het pad van de ander bewandelen.. Maar wat vindt jij belangrijk om op je pad mee te nemen? Als je het grotere plaatje ziet, volgen de kleinere praktische stappen en doelen vanzelf.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor mijn e-maillijst.

Shopping Basket