Insulineresistentie uitgelegd: deel 3

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Vandaag het derde en voorlopig laatste deel over insulineresistentie. Het is misschien een hoop verdieping, maar het heeft mij erg geholpen om begrip te krijgen voor mijn PCOS en om de mogelijkheden in te zien.

Blog 8 foto (2)

De vorige keer heb ik beschreven dat het laag houden van je bloedsuikerspiegel, dus het aantal deeltjes glucose in je bloed, kan helpen ter vermindering van je klachten van PCOS en bij het afvallen in gewicht. Daarnaast is het verlagen van je vetpercentage vaak niet alleen een persoonlijke wens om lekkerder in je vel te zitten, maar kan dit ook positieve invloed uitoefenen op het verminderen van je klachten. Dubbelop invloed dus! Met het verlagen van je vetpercentage heb ik het niet alleen over het vet wat je om je lichaam heen hebt, maar ook het vet wat om je cellen heen zit. Deze vetdeeltjes blokkeren de werking van insuline: teveel vet en zeker ook de verkeerde vetten om je cel zorgen voor minder toegang voor de insulinedeeltjes en hiermee minder doorgang van de glucosedeeltjes(1).

De vorige keer beschreef ik enkele richtlijnen die helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Hiernaast zijn er nog een aantal helpende factoren die ik hieronder zal toelichten.

Let wel; het begint bij de basis. Als je nu elke dag bijvoorbeeld veel geraffineerde en bewerkte producten eet, zal het toepassen van onderstaande tips niet veel verschil maken.

Cinnamon kaneel

Kaneel kent vele mogelijke gezondheidsvoordelen en wat betreft de bloedsuikerspiegel heeft kaneel volgens (kleinschalig) onderzoek een insuline-achtige werking – het helpt glucose de cellen binnen te laten gaan. Daarnaast vergroot kaneel de gevoeligheid van de insulinereceptoren(2)(3). TIP; kies voor Cinnamon ipv Cassiakaneel.

Omega 3

Door ons moderne voedingspatroon hebben wij vaak teveel omega 6 en 9 in ons lichaam ten opzichte van omega 3. Het verhogen van omega 3, liefst in combinatie met het verlagen van omega 6 heeft dit positief effect op de snelheid en mate waarin glucose wordt opgenomen. Vele studies hebben aangetoond dat wanneer de balans tussen omega 3 en omega 6 klopt, dit een positief effect heeft op de bloedsuiker en insulineresistentie(4).
Omega 3 kan het lichaam winnen uit vette vis, algen, wild, lijnzaad, pompoenpitten en walnoten. Dierlijke producten zoals vis zijn echter vaak vervuild en nemen gezondheidsrisico’s met zich mee. Kies daarom liever voor algen en zeewier: dit is te koop in de natuurwinkel en vele supermarkten verkopen ook nori-vellen. Daarnaast zijn er goede supplementen op de markt die je zou kunnen gebruiken als je het met je voeding niet red omdat dit nog teveel aanpassingen vraagt.

Suiker

In mijn vorige post deelde ik al dat je het beste producten met toegevoegde suikers kan mijden. Suiker heeft vele schuilnamen: een overzicht hiervan zie je in de toegevoegde afbeelding.

Cafeïne

Cafeïne is even een lastige kwestie. Er wordt op flink wat plekken op internet geschreven over de gevolgen van cafeïne, en all-over wordt duidelijk dat het de bloedsuikerspiegel verhoogt. Echter, er staat ook tegenstrijdige informatie over het drinken van koffie, waar nota bene cafeïne in zit. Na het lezen van best wat artikelen is mijn conclusie; geniet, maar drink koffie met mate. Verder zijn andere cafeïnehoudende producten af te raden als er sprake is van insulineresistentie.

Wat betreft voedingskeuzes, waren dit voor nu mijn tips.
Er zijn best wel wat mogelijkheden… Maar ik lees vaak vragen van vrouwen met PCOS over voedingspatroon en wat te doen. Zet elke dag een kleine stap die je volhoudt – in plaats van drastische veranderingen die je niet volhoudt. Dit brengt je nog veel meer uit balans, is mijn idee. En als je twijfelt of verdrinkt in de complexiteit, stap dan terug naar de basis: dat wat de natuur in zijn puurste vorm en onbewerkt aanbied.

Bronnen:

  1. Greco et al. Insulin resistance in morbid obesity: reversal with intramyocellular fat depletion. Diabetes. 2012.
  2. Bolin Qin et al. Cinnamon extract (traditional herb) potentiates in vivo insulin-regulated glucose utilization via enhancing insulin signaling in rats. 2003
  3. Alan Khan et al. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes. 2003
  4. Danielle Swanson et al, Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life, 2012

Deel dit artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor mijn e-maillijst.

Shopping Basket