Ik had hier ontzettend veel last van. Ik weet nog wel dat ik soms mijn auto aan de kant zette en zo in slaap kon vallen op klaarlichte dag.. of na het middageten helemaal instortte. Onderstaande inzichten hebben mij erg geholpen hier vanaf te komen. Ik weet zeker dat het jou ook kan helpt!
Goede keuzes maken
Om bewuste leefstijlkeuzes te maken als je PCOS hebt, helpt het om inzicht te krijgen waarom. Door meer te begrijpen van het syndroom, kan je én sterker achter je keuzes staan én betere keuzes maken.
Hoewel er nog niet helemaal duidelijk is wat nou de oorzaak is en wat het gevolg, zijn er wel een aantal symptomen die vaak voorkomen. Één daarvan komt bij 95% van de vrouwen met PCOS voor: insulineresistentie (wat overigens ook voor kan komen bij mensen zonder PCOS).
Maar, wat is dat nou eigenlijk?
Bij een ‘gezond’ persoon zonder insulineresistentie werkt het als volgt:
De persoon gaat ontbijten. Dit ontbijt wordt door het verteringsstelsel afgebroken tot suikers (zoals elk voedsel) en als glucose opgenomen door het bloed. Dit vormt de ‘bloedsuikerspiegel’. De bloedsuikers verplaatsen zich naar de cellen, die de glucose opnemen en omzetten in energie. Om toegang te krijgen tot de cellen, zitten er op elke cel kleine deurtjes waar de glucose door kan passeren; de zogenaamde glucose-transporters. Op elke cel zitten echter ook insulinereceptoren die gevoelig zijn voor het hormoon insuline. Zie de insulinereceptoren als het slot, de insuline als de sleutel, en de glucose-transporters als de deur. Als insuline-deeltjes op de receptoren plaats nemen, ontstaan er op die cel meer glucose-transporters die openstaan voor losse deeltjes glucose. Het resultaat; snellere opname van glucose en een daling van je bloedsuikerspiegel. De opname van de glucose leidt zoals gezegd uiteindelijk naar energie, doordat het omgezet wordt naar glycogeen in de lever en de spieren. Hoe dit proces precies verloopt zal ik jullie voor nu besparen.
Op de afbeelding is uitgebeeld hoe dit verloopt. Er zijn verschillende soorten glucose-transporters, ieder meer of minder gevoelig voor insuline. Op de afbeelding zie je de glucose-transporter 4, die erg gevoelig is voor insuline. Je ziet dat insuline plaats neemt op de receptor, en hierdoor de glucose-transporter kan passeren en in de cel verder gaat met het proces bij 4, 5 en 6.
Oke, nu terug naar insuline
Een gezond persoon maakt extra insuline aan (door de alvleesklier) zodra opgemerkt wordt dat er een glucosepiek ontstaat in het bloed en de bloedsuikerspiegel dus stijgt. Door die extra insuline worden insuline-receptoren sneller voorzien van een insuline-deeltje en wordt glucose sneller opgenomen. Met als doel: de bloedsuikerspiegel constant houden. Andersom werkt het ook zo; als de bloedsuikerspiegel daalt doordat je bv sport of weinig gegeten heb de afgelopen tijd, neemt de hoeveelheid insuline in je bloed af doordat de alvleesklier glucagon aanmaakt en glycogeen wordt omgezet naar glucose in het bloed. Er raken geen insuline-receptoren bezet en de glucosedeeltjes die nog in je bloed aanwezig zijn, worden niet verder opgenomen door je cellen omdat de transporters niet open staan. Een stabiele bloedsuiker zorgt voor voldoende energie.
Veel vrouwen met PCOS hebben echter te maken met insulineresistentie. De insuline wordt wel aangemaakt door de alvleesklier, glucosepieken worden dus wel opgemerkt door het lichaam, maar als de insuline in het bloed verschijnt kan het niet goed plaats nemen op de insulinereceptoren. De receptoren zijn in meer of mindere mate ongevoelig en laten het insulinedeeltje niet toe. Hierdoor blijven de glucosedeeltjes in het bloed en neemt de bloedsuikerpiek niet af: de afbraak van glucose stagneert.
Je lichaam reageert hierop door meer insuline aan te maken; de bloedsuikerspiegel blijft immers hoog. De hoeveelheid insulinedeeltjes in het bloed neemt toe, tot de receptoren wel reageren. Zie het als iemand die bijvoorbeeld veel alcohol drinkt; diegene kan steeds meer alcohol verdragen omdat het lichaam eraan gewend raakt. Zo werkt dat ook met insulineresistentie, er is veel meer insuline nodig om de receptoren te activeren.
Echter, nadat de receptoren geactiveerd zijn daalt de bloedsuikerspiegel in rap tempo door de aanwezigheid van veel insuline. De piek veranderd al snel in een dal. Waar je in de piek veel energie en onrust voelde, ervaar je in het dal vaak slapheid, honger en bv slechte concentratie. Hierover schrijf ik volgende keer meer.
Er is gebleken dat deze insulineresistentie niet alleen een gevolg is van PCOS, maar ook een oorzaak. Het houdt klachten in stand en heeft invloed op de werking van andere hormonen. Gelukkig is er veel invloed uit te oefenen op het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het gevoeliger maken van je insulinereceptoren door leefstijlaanpassingen.
Hier ga ik volgende keer mee verder.
Lees de tekst goed door zodat je begrijpt hoe het werkt. Op internet is veel informatie te vinden en ook filmpjes kunnen helpen. Zie hiervoor ook de hieronder vermelde bronnen. Nogmaals; begrip geeft inzicht en inzicht helpt je om de goede weg te bewandelen. Succes!