Zoals ik vorige keer vertelde, las ik in de zomer van 2010 een artikel, geschreven door een vrouw met PCOS.
Het verhaal van de vrouw liep nagenoeg synchroon aan die van mij, al wist zij het al twintig jaar. Wat nieuw voor mij was, waren de mogelijkheden die ze noemde. Aanpassingen in voeding en leefstijl zouden weldegelijk effect hebben op PCOS, ook al was dit haar niet door de deskundigen vertelt. Mijn ogen werden geopend en daar begon mijn actieve zoektocht.
Ik startte met het openen van een topic op bokt.nl, waar ik als paardenmeisje veel te vinden was. Wat een reacties! Zoveel vrouwen met zoveel soortgelijke klachten! Het voelde als een warm bad van erkenning en bevestiging. Maar ook werd bevestigd; er is nog lang geen oplossing die algemeen bekend is.
In de afgelopen acht jaar heb ik stap voor stap veel geleerd over PCOS. Ik startte met het aanpassen van mijn voeding en dacht daarbij snel mijn doel te bereiken. Maar, hoe meer ervaringen ik opdeed, hoe meer vragen er ook kwamen.
Wat voor voeding moet ik mijden? Waarom?
Wat doet dit dan in mijn lichaam?
Welke voeding werkt juist helpend?
Daarvoor moest ik PCOS meer gaan begrijpen en ik ontdekte dat het veel meer is dan alleen maar ‘meer testosteron’ zoals de artsen destijds zeiden. Daarnaast ontdekte ik dat het optimaliseren van voeding verschillende opvattingen kent: wat is nu echt optimaal? En daarnaast is voeding niet het enige wat telt: ik heb gemerkt wat sport voor mij is gaan doen en daarnaast heb ik ook relatief goede periodes gekend waarin mijn voeding echt nergens op sloeg, maar ik wel veel rust had.
Voeding, sport en ontspanning werken met elkaar samen en je gedrag is de alles verbindende factor. Je kan nog zo goed weten hoe alles in elkaar zit, het daadwerkelijk dóen zorgt voor de resultaten.
Alle puzzelstukjes hadden tijd nodig om bij elkaar te komen. Wat mij niet veel verder geholpen heeft, zijn de antwoorden van artsen. Ik heb tussentijds bezoeken gehad aan de gyneacoloog of aan de huisarts, en beide partijen ontkenden mijn opmerkingen over positieve effecten van aanpassingen op mijn levensstijl.
Vorig jaar heb ik het een laatst keer aan mijn huisarts gevraagd. Ik wist inmiddels al beter, maar wilde toch even checken. Ik vroeg: ‘Heeft u nog tips die ik in mijn dagelijks leven toe kan passen ter vermindering van mijn PCOS klachten?’ Hij zei: ‘Nee, voeding en leefstijl hebben geen enkele invloed op het verbeteren van je vruchtbaarheid of het verminderen van klachten. Als je klachten hebt, kom dan gewoon naar mij toe’. Hoewel ik al verder aan het kijken was dan de huisartsenpraktijk, besloot ik wel de overstap te maken naar een andere huisarts met een bredere visie.
Inmiddels heb ik ontdekt dat je PCOS kan verminderen door te kijken naar het hele plaatje; lichaam, geest en ziel. Met daarbij de eerder genoemde componenten als voeding, gedrags en mentale ontwikkeling, sport en beweging, ontspanning en rust.
Ik weet nu dat het gaat om balans en acceptatie, focus op alle aspecten is belangrijk.
Het is een super boeiend leerproces geweest tot op de dag van vandaag en ik weet zeker dat het leerproces altijd verder zal gaan. Er is heel veel informatie en kennis voorhanden en met de tijd doe ik steeds meer ervaringen op.
Door actief te blijven studeren en zoeken naar verbeteringen, zijn mijn klachten van PCOS sterk verminderd. Daarnaast heeft het er ook voor gezorgd dat ik het helemaal prima vind dat ik PCOS heb en ik zie het dan ook echt als mijn kompas. Het helpt mij goed voor mezelf te zorgen – ik krijg immers extra duidelijke signalen als ik op één van de vlakken niet zo goed voor mezelf zorg! Het heeft mij veel over mijzelf en over gezondheid geleerd en daar ben ik erg dankbaar voor.
Tot zover (een stukje) van mijn proces. Als je meer wilt weten of een vraag hebt, stuur mij dan gerust een bericht. Ik ben ook nieuwsgierig: wat doe jij om jouw klachten te verminderen? Wat werkt voor jou? Wat zou jij nog willen verbeteren? Laat je reactie achter onder deze blog, zodat meer mensen ervan kunnen leren.
Tot de volgende keer!